Welkom op onze website

Wij zoeken voor ons koor nog enkele nieuwe leden. Het koor bestaat uit ongeveer tien leden, zowel mannen als vrouwen, waarbij de verschillende stemmen bas, tenor, alt en sopraan evenwichtig zijn verdeeld. Heeft u belangstelling? (U kunt eventueel meedoen op projectbasis voor ongeveer een half jaar.)

U kunt een repetitie bijwonen (elke dinsdagmorgen van 10.15 uur tot 11.45 uur) in huize  'Iduna', Duinweg 36  1871 AC (hoek Boschmansweg) te Schoorl of contact opnemen via e-mail: minpar@quicknet.nl

Met vriendelijke groet

Johan Mink

 

 

Hieronder heb ik een oude Gregoriaanse melodie geplaatst van Hildegard von Bingen uit de elfde eeuw. Gezongen door Nannie Schuller te Amsterdam 2013.

Hildegard von Bingen: o frondens virga
Gezongen door Nannie Schuller/Amsterdam

Optreden Veni Foras 2010

In 2010 nam het koor deel aan het Gregoriaans muziekfestival in Ravenstein. Een festival dat elke twee jaar plaatsvindt, alwaar zo'n 20 koren acte de presence gaven.

Het juryrapport vermeldt:

Een bijzonder schola en een bijzondere dirigent. De dirigent leidt de schola uit het hoofd.

Ik vind dat zeer knap. Je moet het maar durven of echt goed boven de stukken staan en dat was volgens mij het geval. Ik vond de opstelling zeer functioneel. Door de mannen en vrouwen door elkaar te laten staan werd er een mooie koorklank gerealiseerd.

Ook de dirigent stelde zich op als een van de scholaleden. Dat kan ook heel goed. een nadeel daarvan is (ik weet dat uit ervaring) dat niet iedereen de dirigent goed kan zien.

Dat was nu vreemd genoeg hier geen enkel bezwaar. De leden zijn dit waarschijnlijk zo gewend en zijn zeer goed op elkaar ingezongen. De dirigent gaf alleen het begin en het einde van een stuk aan.

Ik zou als dirigent misschien wel (ook al is het met een hele kleine slag) blijven dirigeren. al was het alleen maar dat het ingrijpen ( als dat nodig is) dan wat sneller kan.

Ik raad wel aan om wat aandacht aan de uitspraak van het Latijn te geven. Op enkele details kan deze verbeterd worden. vooral op het gebied van de vocalen.

Ik denk dat de dirigent zeer muzikaal is. De muzikale spanning wordt echter niet helemaal gevolgd door de leden. Gevolg is dat het tempo wat langzaam aanvoelt en dat er daardoor wat ademhalingsproblemen ontstaan. Saai werd het echter niet en dat is zeker een verdienste. De muzikale lijnen worden wel een beetje slachtoffer van alle mooie details die klonken.

Ik vond de sequens heel mooi intens gezongen. Ook zingt het koor mooie uitgevoerde repercussies.

Kortom: een goed op elkaar ingezongen schola met een mooie klank.

Achtergronden en historie

Er zijn verschillende websites die verwijzen naar Gregoriaanse muziek.

Allereerst de website van Wikipedia.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gregoriaanse_muziek

Daarnaast is er veel Gregoriaanse muziek te vinden op You Tube, bijvoorbeeld als u het 'Agnus Dei' intypt, zoals de bovenstaande melodie.

De website van de Stichting Amici Cantus Gregoriani, dat elke drie maanden het 'Tijdschrift voor Gregoriaans' uitgeeft, is te vinden op www.amicicantusgregoriani.nl

 

 

 

 

gregoriaanse zang
Afhankelijk van de tijd in het jaar worden er verschillende melodieën op het Agnus Dei gezongen. Zoals u ziet heeft de notenbalk geen vijf, maar vier lijnen. De do-sleutel (de plaats waar de do begint) bevindt zich hier op de tweede lijn van boven.